Teratak Afrina atau nama penuhnya Chalet Teratak Afrina Recreation & Training Centre (Homestay) memang sangat terkenal dikalangan komuniti Batu Kurau dan pengunjung-pengunjung yang gemarkan suasana tenang di kampung. Teratak Afrina yang terletak di Lorong Hashim Ismail, Simpang Empat, Anak Kurau, 34500 Batu Kurau, Perak ini diuruskan Ceria Perkasa Enterprise Sdn. Bhd.

Suasana tenang dan damai Teratak Afrina ini membuatkan tempat ini sesuai untuk percutian keluarga yang gemarkan suasana desa. Teratak ini terletak di dalam kawasan kampung yang jauh dari hiruk pikuk jalan raya. 

 

Papan tanda utama Teratak Afrina yang terletak di bahu jalan

 

Pemandangan dewan makan dari luar, mengambil konsep kapal atau bahtera

 

Kemudahan surau turut disediakan untuk pengunjung yang beragama Islam

 

Teratak Afrina turut menyediakan chalet yang pelbagai bentuk serta beberapa buah homestay untuk pengunjung yang ingin menyewa dalam jumlah yang ramai. Selain itu, kemudahan kolam renang yang besar juga terdapat disini. 

 

Kemudahan kolam renang yang disediakan

 

Suasana di sekitar Teratak Afrina yang sangat damai dengan pepohon hijau

 

Untuk membuat tempahan tempat boleh hubungi 012-4713113, Encik Johari pemilik Teratak Afrina.

 

Sempeneh Riverfront Chalet ini merupakan chalet yang berkonsep kabin pertama di Batu Kurau. Chalet ini menjanjikan kepuasan kepada para pengunjung yang impikan sebuah penginapan yang dekat dengan alam semulajadi yang tenang dan damai. Tambahan pula, kawasannya yang strategik berhampiran Gunung Sempeneh, sungai dan hutan menyebabkan rata-rata pengunjung yang hadir terdiri daripada pelajar-pelajar sekolah yang terlibat di dalam program pembangunan insan dan jati diri. Hal ini adalah kerana pelbagai aktiviti yang disediakan oleh pihak chalet termasuklah jungle tracking, rivercross, jelajah gua, aktiviti kompas, wall climbing, rapeling dan abseling adalah sesuai bagi meningkatkan jati diri pelajar.

Selain itu, chalet ini juga menjadi pilihan bagi sesiapa sahaja yang ingin mengadakan program dan aktiviti outdoor seperti Family Day, sukaneka dan perkhemahan. Sempeneh Riverfront Chalet ini mempunyai staff-staff yang berpengalaman dan berkelayakan yang akan memimpin dalam setiap aktiviti terutamanya aktiviti lasak. Oleh kerana itu, para pengunjung tidak perlu merasa bimbang akan keselamatan masing-masing sepanjang aktiviti yang dijalankan.

 

SR5

Sumber dari Facebook Sempeneh Riverfront Chalet

Gambar di sini

Kem Ayer HItam amat sinonim dengan masyarakat Batu Kurau yang rata-ratanya tahu tentang kewujudan air terjun semulajadi yang sangat indah keindahannya. Kem yang menjadi pusat rekreasi dan pendidikan luar ini banyak memberi pengetahuan, kemahiran, disiplin dan pengukuhan nilai-nilai murni ke arah membentuk generasi yang cemerlang. Kem yang terletak di Unjuran Banjaran Bintang Hijau membolehkan pengunjung menikmati desiran air sungai dan pemandangan lata air terjun sungai Air Hitam.

Disinilah lubuk ikan tengas, sajian tetap kaki-kaki pancing. Khazanah belantara seperti flora, cedung, merbau, kasai termasuk anggerik rimba yang mengasyikkan lagi pemandangan di sini. Pemandangan kem diserikan lagi dengan dusun buah-buahan seperti durian, manggis, markisa dan sebagainya.

Antara kemudahan yang disediakan di Kem Air Hitam untuk setiap pengunjung antaranya ialah dewan terbuka, chalet, padang, trek 4 x 4, kolam kayak dan pelbagai lagi. Selain itu, kem ini turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sesuai untuk aktiviti berkumpulan seperti team building, berkayak, flying fox, merentas rimba, kraf perkhemahan dan sebagainya.

Kunjungan ke kem hanya mengambil masa 26 minit dari Plaza Tol Kamunting dan 5 minit dari Pekan Batu Kurau. Bagi yang berminat untuk menikmati keindahan alam disamping melakukan aktiviti yang mencabar boleh berurusan dengan pemilik Kem Air Hitam di no telefon di bawah

 

Alamat: KEM AYER HITAM, Lot 6778 & 6779, Kampung Air Hitam, 34500 Batu Kurau, Perak

No telefon: 012-4683162

 

 

Disiniland Agrofarm & Resort ini merupakan sebuah destinasi percutian yang berkonsepkan agro dan khas untuk seisi keluarga dan sesiapa sahaja yang mengimpikan percutian yang hampir dengan alam dan kedamaian. Selain itu, resort ini juga berkonsepkan seperti zoo mini di mana para pengunjung dapat melihat telatah haiwan-haiwan di sini seperti burung kasawari, unta, kuda, rusa, dan pelbagai lagi yang dijaga dengan baik.

Selain itu, pelbagai aktiviti yang dapat dilakukan oleh para pengunjung seperti menunggang kuda, memanah, memberi haiwan ternakan makan, memancing ikan, dan juga aktiviti ATV. Oleh itu, pengunjung yang sukakan aktiviti lasak dan alam sangat disarankan untuk berkunjung ke kawasan ini untuk merasai keindahan alam di samping dapat melakukan pelbagai aktiviti yang menarik di sini. Kawasan ini terletak di Sempeneh Cempaka, Batu Kurau, Perak di mana dibuka pada pengunjung pada setiap hari kecuali pada cuti umum (10.00pagi- 6.30 petang)

 

 

disiniland1

Sumber dari Facebook Disiniland Agrofarm & Resort

Gambar di sini

Pemandangan dari puncak Gunung Kurau

Batu Kurau mempunyai lebih dari seratus buah kampung! Antara kampung yang terdapat di Batu Kurau ini adalah Kampung Titi Kasai, Kampung Pondok Tanjung, Kampung Sungai Akar, Kampung Becah dan Kampung Pantai Besar Batu Kurau. Antara sekolah yang terkenal di Batu Kurau ialah SMK Dato Kamaruddin, manakala sekolah yang lain terletak agak jauh antara satu sama lain. 

Kawasan perkelahan Air Terjun Kampung Sempeneh Cempaka Batu Kurau sudah terkenal bagi penduduk di Taiping dan sekitarnya. Anak kecil anda boleh mandi di kawasan air terjun yang cetek dan berpasir, manakala yang remaja pula boleh menguji keberanian dengan mandi di air dalam dan berbatu. Biasanya kanak-kanak kampung akan melompat dari jambatan besi ke air. Selain itu terdapat juga kawasan perkelahan Lata Air Hitam dan Jelai. Kesejukan dan kejernihan airnya pasti tidak boleh dilupakan oleh setiap pengunjung yang berkunjung. 

Permandangan di Telaga Tujuh, Repoh, Batu Kurau

Batu Kurau juga terkenal dengan keunikan Telaga Tujuh, yang asal usulnya dikatakan mempunyai tujuh buah telaga di sungai di situ. Menurut penduduk tempatan, Telaga Tujuh terhasil akibat daripada turunnya tujuh orang puteri dari kayangan. Tetapi kini, telaga tersebut tinggal tidak sampai tujuh buah kerana telah ditimbus oleh pasir sungai.

Di sini juga terdapat sebuah Pusat Dirasat Al Quran dan Tahfiz Batu Kurau yang dibina di atas sebidang tanah seluas satu ekar, yang terletak di Kampung Sempeneh Batu Kurau, Perak. Tanah dan sebahagian kos pembangunan Pusat Dirasat ini diwakafkan oleh Tuan Hj Mahmud Zuhdi Hj Din dan keluarga beliau pada awal tahun 2004. Tujuan pembinaannya adalah menempatkan pusat yang dapat melahirkan pelajar yang mahir membaca al Quran mengikut Qiraat yang betul, melahirkan pelajar yang dapat menghafaz al Quran dengan sempurna, melahirkan pelajar yang boleh memahami, mantafsir dan menghayati al Quran, melahirkan pelajar yang berakhlak, bertanggungjawab dan berwawasan dan melahirkan pelajar yang berkemampuan memimpin institusi pengajian alQuran. Ia juga membuka kelas pengajian untuk penduduk kampung belajar membaca al Quran. Selain daripada itu terdapat juga Pusat Tahfiz Nurul Iman yang dirasmikan Majlis Pecah Tanahnya oleh Menteri Besar Perak, YB Dato' Seri Zamry Abd Kadir pada 23 Januari 2011.

Di sini juga terkenal denga Silat Gayung Fatani. Seni silat ini adalah ilmu Silat Melayu yang diturunkan oleh pengasasnya iaitu asaskan Syeikh Abdul Rahman Tahir kepada anaknya juga seorang guru agama iaitu Haji Ramli bin Abdul Rahman yang dikenali sebagai Tok Yah Ramli. Anak murid Haji Ramli Bin Abdul Rahman bernama Haji Abdullah Darus dan Haji Mat Isa (Awang Pendekar) telah membuka dan mengembangkan ilmu persilatan ini ke Batu Kurau, Perak dalam tahun 1948.

Selain daripada berniaga, masyarakat di sini juga kebanyakannya bekerja sebagai petani dan menternak binatang untuk tujuan komersial. Terdapat banyak dusun buah-buahan yang terkenal di sekitar kawasan ini dan mampu memberikan pendapatan yang lumayan kepada para pekebun.Bagi yang ingin berkunjung ke Batu Kurau, selain daripada kawasan perkelahan Air Terjun Kampung Sempeneh Cempaka Batu Kurau; terdapat satu lagi tempat yang boleh dikunjungi. Paling best adalah kepada kaki pancing. Kurau Stone Fishing & Highland Stay: D'Bukit Homestay adalah tempat yang boleh dikunjungi untuk tujuan itu. Selain daripada memancing, aktiviti ATV All-Terrain Vehicle), aktiviti makan-makan di restoran yang berkonsepkan gazebo, pakej motivasi dan aktiviti lasak seperti flying fox.

 

 

Antara anak kelahiran Batu Kurau yang berjaya menepa nama mereka adalah Saudara Jailani Abu Hassan (Jai), salah seorang pelukis Malaysia yang tersohor; Saudara Aloy, salah seorang kartunis popular tanah air dan Usu Azha Haji Hamzah, penulis, bekas editor dibeberapa majalah dan insan disebalik tabir beberapa buah drama.